Čeština (Česká republika)GermanEnglish (United Kingdom)Polish (Poland)

Links

Kontakty

Server

Alle Texte und Bilder befinden sich im Eigentum der einzelnen Autoren und verboten ist, ohne ihre
Zustimmung in irgendeiner Weise verbreiten oder zu veröffentlichen

jeseniky.org , moravskehory.com , jesenicko.biz , sumpersko.eu optimiert für: 1024x768 und höher, IE 5,0

Copyright Němčík design
2003 - 2008 Alle Rechte vorbehalten


Support: Kraliq 2005

Erstellt in Joomla!

PageRank



Vánoce muzea v Šumperku a další akce PDF Drucken E-Mail
Geschrieben von: Administrator   
TUESDAY, 18. DECEMBER 2007 15:18
Share
Image
Přijďte si do Vlastivědného muzea v Šumperku prohlédnout dvě velmi zajímavé výstavy! Informace o nich naleznete v pokračování článku. Jedná se o výstavy Adolf Kašpar a Oživlá krása. Zároveň Vás zvu na již skutečně tradiční vánoční prodejní jarmark, který se pod názvem Vánoce v muzeu uskuteční v sobotu 15. prosince v době od 9 do 17 hodin ve výstavních prostorách Vlastivědného muzea v Šumperku. Lidé si zde budou moci zakoupit tradiční vánoční ozdoby, keramiku a další řemeslné a rukodělné výrobky. Někteří výrobci budou předvádět své umění přímo na jarmarku. Více informací naleznete na internetových stránkách www.muzeum-sumperk.cz
S pozdravem
Vladimír Valouch,
propagační referent

Oživená krása (15 let restaurování muzejních sbírkových předmětů)
a
Adolf Kašpar – Balada z rokoka (výstava ke 130. výročí narození jednoho z našich nejlepších ilustrátorů)

Vlastivědné muzeum v Šumperku – 20. prosince 2007 – 13. února 2008

     Vlastivědné muzeum v Šumperku připravilo pro své návštěvníky na vánoční a novoroční čas opravdové lahůdky. Ve Výstavní síni budou moci zhlédnout výstavu Oživená krása, věnovanou 15 letům „oživování“ zaniklé krásy muzejních sbírkových předmětů. Výstava představí přes stovku nejkrásnějších předmětů, kterým ruce restaurátorů vrátily jejich původní podobu, zaniklou působením neúprosného zubu času.
Za dobu 15 let se šumperskému muzeu podařilo zrestaurovat na 200 kusů nejrůznějších muzejních sbírkových předmětů za cca 1 a půl milionu korun (pokud ovšem do nákladů na restaurování  započítáme i restaurování předmětů z mobiliáře zámku Velké Losiny, který byl až do roku 2002 jedním ze zařízení Okresního vlastivědného muzea v Šumperku, částka by se vyšplhala ke 2 milionům). Řada z těchto sbírek by nemohla být restaurována bez finanční podpory Ministerstva kultury České republiky, a to především díky programu ISO (Integrovaný systém ochrany movitého kulturního dědictví – preventivní ochrana před nepříznivými vlivy) a Státního fondu kultury České republiky, které na restaurování muzejních sbírkových předmětů přispěly částkou přes 200 000 Kč.

      Výstava Oživená krása představí celou řadu zajímavých a unikátních sbírkových předmětů – gotickou Zábřežskou madonu, transfer nástěnné malby z mohelnického muzea, obrazy Panny Marie Ochránkyně a Stětí sv. Barbory, oponu ochotnického divadelního spolku Boleslav z Hrabové, bohatě zdobená rokoková nosítka, lidové podmalby na skle, kolovrátky z pekařovské dílny Franze Kolba, dámské šaty z 18. a 19. století, čalouněný a intarzovaný nábytek, listiny, hodiny, zbraně ad. Za dobu 15 let restaurovali sbírky šumperského, mohelnického a zábřežského muzea a Havelkova muzea a Památníku Adolfa Kašpara v Lošticích akademičtí malíři František Sysel, Marie Dočekalová, Miroslava Trizuljaková, Miroslav Koval a Marie Beranová, restaurátorka textilu Martina Motyková, Jana Hrevušová, specializující se na podmalby na skle, Vítězslav Novotný a Pavel Brückner, kteří restaurovali intarzovaný a čalouněný nábytek, a Ivo Roháč, který v letošním roce „oživil“ pekařovské kolovrátky.
        Některé restaurované sbírkové předměty již  byly instalovány jak na tematických muzejních výstavách, tak i ve stálých expozicích. Výstava Oživená krása, instalovaná ve Výstavní síni Vlastivědného muzea v Šumperku, bude reprezentovat celou škálu restaurovaných sbírkových předmětů jak v jejich konečné podobě, kterou jim dokázaly vrátit šikovné ruce restaurátorů, tak i s ukázkami jejich stavu před restaurátorskými pracemi a prezentací restaurátorských zpráv.

       Druhou výstavou, která bude rovněž zahájena 20. prosince 2007, je Balada z rokoka malíře a ilustrátora Adolfa Kašpara. Výstava, věnovaná 130. výročí narození jednoho z nejvýznamnějších českých ilustrátorů a rodáka z nedalekého Bludova, návštěvníkům poprvé v Šumperku představí ilustrační soubor ke knize Aloise Jiráska Balada z rokoka. Když roku 1926 Alois Jirásek požádal Adolfa Kašpara o vyzdobení této „krvavé pastýřské selanky“, vytvořil ilustrátor během dvou měsíců kolekci čistých perokreseb, které nejlépe odpovídaly dobovým ilustračním technikám – rytině a leptu. Nesložitými scénami s hravě galantními výjevy i ponurými spikleneckými náměty, s veselými důstojníky i křehkými rokokovými dámami, Adolf Kašpar vnikl do hravého naturalismu rokoka tak, že jeho kresbami pulsuje skutečný život 18. století jak s jeho povrchními hrátkami a radovánkami, tak i krvavými a vyčerpávajícími bitvami a válkami. Výstava ke 130. výročí narození Adolfa Kašpara představí také další Kašparovy méně známé ilustrace ze sbírky Památníku Adolfa Kašpara v Lošticích, kresby zachycující jeho rodný Bludov, olejomalbu s pohledem na Brannou, dokumentační materiál z umělcova života, rodinné fotografie ad. Dobrou zprávou pro milovníky díla Adolfa Kašpara je, že ilustrační soubor k Baladě z rokoka po ukončení výstavy obohatí sbírku Památníku Adolfa Kašpara v Lošticích.

    Obě výstavy bude zahájeny vernisáží ve čtvrtek 20. prosince 2007 v 17 hodin ve Výstavní síni Vlastivědného muzea v Šumperku a ke zhlédnutí budou až do 13. února 2008.
                                Mgr. Alena Turková, autorka výstav

Image

 

Image 

Под навесом виднеются громадные продолговатые чаны, выдолбленные из кипарисовых стволов.

Время от времени кто-нибудь перебегал от одного ствола к другому со скоростью снаряда, выпущенного из гаубицы, ища более надежной защиты или места, откуда можно было бы лучше прицелиться в намеченного противника.

Но я сдержал себя и продолжал тихо сидеть на дереве, пока они не ушли.

В эту напряженную минуту гнедой и его хозяин потеряли диких кобыл из виду,-и крапчатый мустанг, вероятно, тоже.

Да, не "Лужайки где пляшут скворечники" принимайте вы близко к сердцу такие пустяки.

Ничего такого в "Упражнения и раскраски" Рочестер-Эбби никогда не "Закон среднего умористического" было.

Ведь она не в силах помочь ему добраться до "Р Азбука для маленьких принцесс" хижины, а "КоАП РФ" оставаться здесь значит умереть от голода или "Война реальностей" от ран.

Сказать, что он горел негодованием, "Страшная тайна" значит не сказать ничего.

Я не малодушен, нет, "Вышиваем натюрморты с ягодами и фруктами" но сейчас подумал, что зря, пожалуй, так "Дата собственной смерти" резко отвергал попытки Дживса увезти меня в "Жангада" кругосветное плавание.

Впрочем, он каждый раз замедлял движение возле одного острого уголка.

 
Jeseniky: Ubytování v Jeseníkách | Jeseniky.org | Turistika Jeseníky | Lyžařská střediska v Jeseníkách | Počasí Jeseníky | Zajímavosti a novinky z Jeseníků | Live kamery Jeseníky