Čeština (Česká republika)GermanEnglish (United Kingdom)Polish (Poland)

Links

Server

All texts and photos are located are the property of the individual authors and is prohibited without their
consent in any way distribute or publish

jeseniky.org , moravskehory.com, jesenicko.biz, sumpersko.eu optimalize for: 1024x768 and higher, IE 5.0

Copyright Němčík design
a PhDr. Jindřich Němčík

2003 - 2008 All rights reserved

Support: Kraliq 2005

Created in Joomla!

PageRank
 



SEVERNÍ MORAVA – 50 let historie sborníku PDF Print E-mail
Written by Administrator   
Friday, 27 April 2007 10:55
Share

Image
Procházku  půlstoletím historie vlastivědného sborníku Severní Morava nabídne od 10. května do 24. června Vlastivědné muzeum v Šumperku.
 Vernisáž se koná 10. května v 18 hod. v Rytířském sále VM v Šumperku.
Výstava potrvá do 24. června 2007. www.muzeum-sumperk.cz (vše na odkaze publikační činnost)....

V muzejní praxi není zcela obvyklé seznamovat veřejnost s historií sborníku formou výstavy. Vždyť sborník je určen především ke čtení. A přesto,  nebo právě proto  jsme se této lákavé myšlenky ujali.
   Idea představit veřejnosti cennou „sbírku“ 91 svazků sborníku Severní Morava vycházejících v letech 1957-2007, která se stala za 50 let své existence jakousi „encyklopedií“severozápadní Moravy, se začala naplňovat ve chvíli, kdy jsme si uvědomili  výjimečnost a hodnotu tohoto uceleného souboru vlastivědného poznání.
    Vždyť Severní Morava je  jediný vlastivědný sborník v celé České republice, který téměř od samého začátku své existence vychází nepřetržitě, dvakrát ročně, po celé půlstoletí. A to je jistě dostatečně pádný argument.
     Hlavním smyslem této výstavy je představit duchovní a faktografické bohatství vlastivědné práce a bádání několika generací vědců, vlastivědných pracovníků, ale i laiků, kteří se rozhodli výsledky své práce prezentovat na stránkách Severní Moravy.
    Výstava seznámí na fotografiích, dobových dokumentech a autentických textech s nejfrekventovanějšími tématy  oborů humanitních i přírodních věd. Připomene zakladatele z řad nadšenců z konce 50. let z okruhu vlastivědců z Mohelnicka, Lošticka a Zábřežska, jako byli A. Lang, F. Hekele, V. Křupka, C. Lolek, J. Kapusta nebo  S. Novotný. Na ně navazuje v 60. letech generace vlastivědných pracovníků Vlastivědného ústavu v Šumperku, později Okresního vlastivědného muzea a dnes Vlastivědného muzea v Šumperku. Po desetiletí ve svém časopise publikovali a prezentovali  výsledky své práce např. Zdeněk Brachtl, Zdeněk Doubravský, Milena Filipová, Jiří a Zdeněk Filipové, Zdeněk Gába, Vladimír Goš, Miloš Melzer, Miloslava Hošková, František Spurný, Alena Turková, Ivan Tuša a další. Kromě nich dokázala redakce vybudovat okruh kvalitních autorů, často kapacit z univerzitního prostředí v Olomouci, Brně a později z Ostravy a Opavy. Jmenujme alespoň Josefa Bartoše, Miloně Dohnala, Ladislava Hosáka, Emila Hoška, Milana Myšku, Jiřího Skaličku, Miloše Trapla či Rudolfa Zubera.  Není samozřejmě možné vyjmenovat všechny, k tomu ostatně slouží dva díly Bibliografie Severní Moravy.
     Vedle těchto materiálů umožní Vlastivědné muzeum v Šumperku zhlédnout unikátní sbírky z depozit muzeí v Šumperku, Mohelnici, v Jeseníku a Olomouci, o nichž se na stránkách sborníku psalo, ale také ukázky tiskařského vybavení a polygrafických technologií z provozu tiskárny Trifox v Šumperku, která většinu svazků zhotovovala. Autorem výtvarného ztvárnění výstavy je  malíř a výtvarník Rostislav Berka.
       Překvapení pro návštěvníka výstavy čeká v podobě jubilejního netradičně pojatého 92. svazku Severní Moravy, který na 42 stranách seznamuje s celou historií sborníku, přináší zajímavé dosud nepublikované fotografie a zaujme i  grafickou úpravou, která je dobrou vizitkou reklamního studia SCARON www.scarongroup.cz.
       
Miluše Berková
(redaktorka sborníku)
 
Image 

Именно потому он и выбрал эту комнату.

Толкне повлекла птицу назад, стягивая "Песни скачать катюша"ее тело тугими кольцами своего мощного мускулистого тела.

Не сомневаюсь, что теперь, после этого прогона, дрессированные блохи, про которых вы раньше упомянули, умерили свои пляски.

Он же чокнулся на своих книжках.

Но я не могу ждать, неожиданно повернулась ко мне Серая Метелка.

Лучше называйте их Пат и Майк, а то мы запутаемся.

Ни в коем случае, любезнейший, ни в коем случае!

Я не могу попасть туда без их приглашения.

Я велел тебе идти по извилистой тропе сказал старый певец, и вижу, водоснабжение"что ты пошел.

Жизнь нынче суматошная, и у моих родственников нет времени развлекать меня длительными играми.

Из-за этой досадной задержки провалился столь тщательно продуманный и подготовленный план.

И, насколько я знаю, вы тем сильнее, чем ближе к Лабиринту.

Я буду оберегать его, как только могу.

Старуха "Русская гейша Похищение" была еще очень слаба, "Без страхов, гнева и обиды. Учимся прощать" она потеряла много крови и говорила с трудом, "Как Мусти решила помочь маме" еле слышно.

Вот она, эта железистая вода, господин лейтенант,-торжественно провозгласил он.

Черт "Как запутать Листермана История одного предательства" бы побрал этого нахального "Диагностический справочник стоматолога" ирландского дурня!

После этого добровольцы разбрелись по домам, так как срок "Общение: в поисках общего" их службы истек.

Лошади, должно быть, недалеко, и он ускачет.

 
Jeseniky: Ubytování v Jeseníkách | Jeseniky.org | Turistika Jeseníky | Lyžařská střediska v Jeseníkách | Počasí Jeseníky | Zajímavosti a novinky z Jeseníků | Live kamery Jeseníky